Werkwijze toevoegen van artikels


Terug naar startpagina FAQ


Vanuit het heeftprogramma uit het menu “Bestanden” de lijn “Artikels” kiezen, het artikelbeheer komt nu op het scherm.

Klik op de knop invoegen (wit papier) of gebruik het artikels-menu.

Kies de categorie, druk op Tab op dit veld te verlaten.

Vul nu de Nederlandse omschrijving van het artikel. Druk op TAB tot je aan het veld familienaam komt. Hier staat de omschrijving reeds ingevuld maar in hoofdletters. Dit is de korte omschrijving die je zal zien op de verschillende verkoopschermen van GASPRA. De klant krijgt de Nederlandse omschrijving op zijn bon.

Ga nu met TAB verder tot je een de prijs bent. Vul de prijs in.

Soms worden ook de grootboeknummers ingevuld. Dit kan voor heel de categorie gebeuren in de definitie van de categorie of artikel per artikel gebeuren. Klik op de flap “Analytical” om de splitsing zichtbaar te maken. De verkoop van een artikel kan over vijf mogelijke grootboeknummers gesplitst worden. Op iedere lijn staat een stuk van de splitsing. In het eerste veldje wordt het grootboeknummer gekozen. Het tweede veldje bevat het bedrag dat geboekt moet worden. De variable “p” bevat de werkelijke verkoopprijs. Kies bij voorkeur een uitdrukking met deze variable om de boeking uit te voeren. Voorbeeld p*0.85 om 85% van de verkoopwaarde op deze rekening te boeken. P*0.15 komt dan op een ander grootboeknummer terecht. Het derde veldje is de BTW code. Voor Nederland kennen we de codes 0=0%, 1=17.4% en 6=6%. Andere codes kunnen mogelijk zijn.

Moet een artikel ook op het toetsenbord komen dan moet in de flap “Service” het toetsnummer ingevuld worden in het veldje “TB positie”.

Is een artikel tijdelijk niet meer verkoopbaar dan is het veldje “Not for Sale” aangekruist.


Copyright © 2004 Gaspra-Helicon bvba. Alle rechten voorbehouden.
Laatste aanpassing gedaan op 06/12/2007 07:09